Asociaţia "Iniţiativa Pozitivă"

"Iniţiativa Pozitivă" este o asociaţie nou creată, înregistrată oficial în Octombrie 2011 - reprezintă o reţea a organizaţiilor cu o experienţă bogată în domeniul HIV, în special cele care lucrează sau prestează servicii Populaţiilor cu risc sporit de infectare, persoanelor care trăiesc cu HIV, UDI, femeilor şi copiilor HIV+ sau afectaţi de HIV.

Misiunea organizaţiei este de a unifica şi consolida eforturile părţilor implicate în souţionarea problemelor legate de HIV/SIDA în Republica Moldova. În acest scop organizaţia subliniază cîteva scopuri importante ca:

  • Prevenirea infecţiei HIV la nivel primar şi secundar;
  • Extinderea accesului la tratament, îngrijire şi suport a PTHIV;
  • Extinderea implicării persoanelor care trăiesc cu HIV în procesul de luare a deciziilor la aspectele legate de HIV/SIDA;
  • Consolidarea potenţialului PTHIV şi a organizaţiilor obşteşti;
  • Contribuţia la Drepturile Omului în contextul HIV/SIDA.

În viitorul apropiat vor fi acoperite cele mai importante Arii Strategice:

Advocacy care cuprinde activităţile şi campaniile de advocacy menite să promoveze şi să protejeze interesele şi drepturile PTHIV şi a comunităţii afectatela nivel politic să asigure angajamentul şi implicarea politică pentru a asigura accesul universal la prevenire, tratament, îngrijire şi suport pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii atît din perspectivă medicală cît şi socială. 

Consolidarea Liderismului concentrat pe procesul efectiv de consolidare a capacităţilor care trebuie să încurajeze participarea semnificativă a PTHIV şi a comunităţilor afectate la toate nivelele răspunsului naţional la HIV de la nivelul politic pînă la cel de bază. Angajarea părţilor implicate care sunt direct afectate de situaţie permite luarea deciziilor mai eficiente, de asemenea face procesul de luare a deciziilor mai transparent.

Organizaţia este localizată în Chişinău şi menţine dezvoltarea reţelei, acoperind şi alte teritorii ale Republicii Moldova. În acest sens este menţinut parteneriatul şi extinse activităţile regionale comune cu grupurile de iniţiativă şi organizaţiile PTHIV şi comunităţile afectate din regiuni, inclusiv teritoriile de est ale Transnistriei.