Work Settings

Expunerea ocupaţională la HIV

În multe ţări de-a lungul a mulţi ani lucrătorii medicali s-au infectat de HIV ca rezultat al practicii lor. Principala cauză de infectare la locul de lucrul ţine de expunerea la sînge HIV infectat prin rană percutanee (i.e. de la ace, instumente, muşcături care străpung pielea, etc). Riscul mediu de transmitere HIV după o astfel de expunere la sînge infectat este mic – circa 3 per 1000 de răni. Totuşi, acesta este un domeniu de preocupare pentru mulţi lucrători medicali.

Anumiţi factori specifici pot însemna că rănirea percutanee poartă un risc sporit, spre exemplu:

  • O rană adîncă
  • Stadiul terminal al unei maladii asociate HIV la pacientul sursă
  • Sînge visibil pe dispozitivul care a cauzat rănirea
  • Rănirea cu un ac care a fost plasat în artera sau vîna pacientului sursă

Dacă expunerea percutanee are loc, atunci locul expunerii trebuie să fie spălat abundent cu săpun şi apă, dar fără frecţie. Sîngerarea trebuie încurajată prin apăsarea uşoară în jurul rănii (dar cu grijă pentru a nu apăsa imediat pe locul rănii). Cel mai bine această procedură se efectuează sub apa din robinet.

Există un număr mic de cazuri cînd HIV a fost dobîndit prin contact cu pelea ne-intactă sau membranele mucoase. Cercetările sugerează că riscul de infectare cu HIV după expunerea la membrana mucoasă e.g. stroprea pe faţă de sînge infectat, este de mai mică de 1 la 1000. Dacă expunerea mucocutanoasă are loc, aria afectată trebuie spălată minuţios cu apă şi săpun. Dacă este afectat ochiul, acesta trebuie irigat abundent.

Dacă pielea intactă este expusă la sîngerele infectat HIV, nu există risc de transmitere HIV.


Profilaxia Post Expunere

Rezultatele cercetărilor par să sugereze că utilizarea medicamentelor anti-HIV ca zidovudinul în combinaţie cu alte medicamente anti-HIV administrate suficient de recent după rănire poate reduce rata transmiterii. Aşa tratament se numeşte Profilaxie Post-Expunere (PEP). PEP se recomandă lucrătorilor medicali dacă au avut expunere ocupaţională suficientă la sînge sau alte fluide ale corpului cu risc înalt, care ar putea fi infectate cu HIV. Se recomandă ca PEP să fie începută cît de curînd posibil după expunere şi ideal timp de o oră.

Cu toate că expunerea prin rănile provocate de împunsături de ac pot fi uşor evitate prin urmarea practicelor bune de lucru, lucrătorii medicali trebuie să ia în consideraţie implicaţiile administrării PEP. Aceasta îi va ajuta să ia o decizie corectă în cazul unei răniri accidentale. De obicei, protocoalele PEP stipulează tratarea ca urmare a rănirii prin împungere de ac cu o combinaţie din trei medicamente antiretrovirale timp de 4 săpămîni (zidovudină, lamivudină şi nelfinavir).


Ce sunt Precauţiile Universale?

Aplicarea precauţiilor universale presupune aplicarea precauţiilor în toate cazurile. Precauţiile trebuie efectuate în cazul fiecărui pacient, iar lucrătorii medicali nu trebuie să facă prezumţii privind stilurile de viaţă ale oamenilor şi riscul de infectare. Lucrătorii medicali trebuie să aibă dreptul să se poată proteja de infecţie, indiferent dacă este vorba de HIV, Hepatită sau altele.

Următoarele precauţii universale de control ale infecţiei sunt recomandate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru ajuta lucrătorii medicali să se protejeze de infecţii care se transmit prin sînge, inclusiv HIV:

  • Spălaţi-vă mîinile cu apă şi săpun înainte şi după proceduri;
  • Utilizaţi bariere protectoare, aşa ca mănuşi, combinezoane, şorţuri, măşti, ochelari pentru a evita contactul direct cu sîngele şi alte fluide ale corpului;
  • Dezinfectaţi instrumentele şi alte echipamente contaminate;
  • Mînuiţi albiturile murdărite adecvat. (Albiturile murdărite trebuie atinse cît de puţin posibil. La necesitate, trebuie să se utilizeze mănuşi şi saci impermiabili. Curăţirea trebuie să aibă loc în afara ariilor de aflare a pacienţilor, utilizînd detergenţi şi apă fierbinte.);
  • Utilizaţi pe cît posibil echipament de injectare nou, de unică folosinţă pentru toate injectările. Injectarea cu echipament sterilizat trebuie să fie considerată drept opţiune doar dacă echipamentul de unică folosinţă nu este disponibil şi dacă sterilitatea poate fi documentată cu indicatori de timp, aburi şi temperatură;
  • Aruncaţi echipamentele ascuţite imediat şi fără a le revizui în containere solide şi impermiabile care sunt închise, sigilate şi distruse înainte de a fi umplute complet;
  • Documentaţi calitatea sterilizării pentru tot echipamentul medical utilizat pentru procedurile percutanee.

Notă: Aceste informaţii sunt preluate de la AVERT.org şi adaptate pentru a releva particularităţile legate de Moldova. Traducerea a fost efectuată de către UNAIDS Moldova, şi editată de către Biroul OMS Moldova. Pentru mai multe detalii, ilustraţii, informaţii mai recente şi surse primare, vă rugăm să vizitaţi pagina web AVERT.org (în limba engleză).


Surse