A fost lansată prima aplicație on-line de testare HIV

La 29 noiembrie a fost lansată campania de informare dedicată Zilei Mondiale de Combatere a HIV și SIDA „Te privește! Privește pe fiecare!” cu sloganul „Cunoaște-ți statutul HIV!”. Campania își propune să atragă atenția populației asupra importanței şi necesității de testare, în condițiile în care se estimează că jumătate din persoanele ce trăiesc cu HIV nu îşi cunosc statutul.

Noutatea campaniei din acest an este lansarea aplicației on-line „HIV-Test”, dezvoltată în premieră pentru Republica Moldova de către AO „Inițiativa Pozitivă”, care permite fiecărui doritor să treacă testul HIV. Aplicația poate fi descărcată gratis în telefon și, în baza răspunsurilor la întrebările predefinite, sunt identificate riscurile de infectare cu HIV și localizate cel mai apropiat punct / puncte de testare. „Obligaţiunea noastră a tuturor, recunoscând valoarea supremă a vieții  şi mergând în pas cu tehnologiile moderne, este să intensificăm eforturile şi să creștem eficiența activităţilor noastre. Aplicaţia on-line „HIV-Test” răspunde acestor cerinţe”, spune Ruslan Poverga, Director Executiv, A.O. „Inițiativa Pozitivă”.

În cadrul campaniei au fost prezentate şi rezultatele cercetării „Indexul Stigma" realizate de realizate de persoanele care trăiesc cu HIV. Potrivit cercetării,  patru din zece persoane ce trăiesc cu HIV raportează experiențe de tratamente discriminatorii în ultimele 12 luni, cel mai des acestea având forma unor insulte. Patru din zece persoane spun că statutul lor a fost dezvăluit persoanelor terțe, cel mai des aceasta întâmplându-se  în sistemul medical, în familie sau comunitate. Practic fiecare persoană chestionată se auto-stigmatizează, trăind sentimente de învinovățire proprie, de rușine, subapreciere. De asemenea, 6,6% din respondenți au recunoscut tendințele de suicid. În cazuri unitare se raportează despre faptul că persoanele au pierdut locul de muncă sau venituri considerabile din cauza statutului.

„Stigma și discriminarea continuă să reprezintă cel mai mare obstacol în calea accesării serviciilor HIV, inclusiv la testare.Testul HIV, odată efectuat ne oferă informația necesară fiecăruia dintre noi pentru a face alegeri informate, asumate și corecte despre propria sănătate. Informarea si cunoștințele sunt putere”, susţine Svetlana Plămădeală, manageră de ţară, UNAIDS Moldova. 

Cercetarea a măsurat şi cunoștințele, atitudinile și experiențele persoanelor care trăiesc cu HIV, inclusiv în raport cu realizarea drepturilor fundamentale – la sănătate, educație, muncă etc. Cercetarea a fost realizată în cadrul Proiectului "Acțiuni comune pentru fortificarea drepturilor omului în regiunea Transnistreană", implementat de agențiile ONU și 8 organizații nonguvernamentale, cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei.

În ciuda eforturilor depuse de Guvern, parteneri, societatea civilă, avem încă o societate în care este prezentă discriminarea și stigmatizarea. Scopul nostru comun este să combatem acest fenomen și să explicăm întregii societăți că: să faci testul la HIV, să-ți cunoști statutul HIV și să începi tratamentul în cazul în care testul este pozitiv înseamnă să te protejezi pe tine și pe cei care te înconjoară”, a accentuat Aliona Serbulenco, secretară de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cu sprijinul tehnic al OMS și UNAIDS, în 2018, au fost actualizate ghidul de testare HIV și protocoalele naționale de tratament ale HIV, ce presupune inclusiv testele rapide de diagnostic. „Pentru punerea în aplicare a noilor documente, au fost realizate opt traininguri regionale pentru managerii instituțiilor medico-sanitare și lucrătorii medicali, specialiștii de laborator și reprezentanții ONG-uri, astfel în Republica Moldova fiind implementate cele mai noi practici de diagnosticare HIV”, a menționat Stela Gheorghiță, coordonatoare programe urgențe în sănătate publică, Biroul OMS din Republica Moldova.

Pe1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA. În acest an,  comunitatea globală marchează progresele de 30 ani în combaterea HIV. Mesajul lansat de UNAIDS la nivel mondial promovează  importanța și necesitatea testării la HIV. În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Republica Moldova se va desfășura campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare  şi comunicare în toate raioanele țării, mass media şi on-line media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită, sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.

Conform datelor statistice, la 01.01.2018 au fost înregistrate 11.829 cazuri de infecție cu HIV din 15. 835 estimate. Prevalența infecției cu HIV în ţară a constituit 210,8 cazuri la 100 mii populaţie. Incidenta infecției cu HIV la 100 000 populație în anul 2017 а constituit 20,7 cazuri (a. 2016 - 20,65).

În perioada ianuarie – octombrie curent au  fost confirmate 752 cazuri noi cu HIV. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Campania este organizată de către UNAIDS Moldova și A.O. „Inițiativa Pozitivă”, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Inspectoratul General al Poliției; Inspectoratul Național de Probațiune; Administrația Națională a Penitenciarelor, IMSP „Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile”. Cu susținerea partenerilor locali și regionali: suport financiar al Instituției Publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății” (IP UCIMP DS) prin intermediul grantului Fondului Global, Programul Comun al Națiunilor Unite pentru combaterea HIV și SIDA (UNAIDS Moldova) și UNICEF Moldova din banii Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Integrare.