Concursul tinerilor designeri în vestimentație «Să-ți cunoști statutul HIV – e trendy!», premieră pentru Moldova

Festivalul internațional de modă «Artpodium 2017» va găzdui în premieră o prezentare de colecție cu genericul "Red Ribbon", dedicată persoanelor care trăiesc cu HIV. Astfel, tinerii designeri care vor participa la această categorie au șansa de a câștiga și un premiu – un master class și posibilitatea de participa la o prezentare de modă la conferința regională privind HIV/SIDA, care va avea loc la Moscova în perioada 18 - 20 аprilie 2018.

Festivalul de modă «Artpodium 2017 va avea loc în perioada 2-4 noiembrie 2017 la Centrul Internaţional de Expoziţii “Moldexpo”, Chișinău, str. Ghioceilor, 1, de la 13.00 până la 16.00. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) în Republica Moldova.

Ne propunem să atragem atenția asupra faptului că persoanele care trăiesc cu HIV sunt deseori supuse discriminării și să contrapunem miturilor și stereotipurilor care persistă în societate fapte și cifre, susține Svetlana Plămădeală, managera de țară a UNAIDS Moldova.

Pe durata evenimentului, fiecare vizitator al festivalului va putea efectua testul HIV, precum și beneficia de o consultație cu privire la metodele de prevenire și tratament ale infecției HIV. Testarea va fi realizată anonim și gratuit de specialiștii organizațiilor nonguvernamentale.

Invitata specială a evenimentului va fi cântăreața Olea Tira, Ambasadoarea Bunăvoinței a UNAIDS Moldova.

Cu prezentarea colecției «Să-ți cunoști statutul HIV e trendy, care are loc în Moldova pentru prima dată, UNAIDS Moldova preia estafeta de la UNAIDS Belarus, inițativa aparținînd oficiului regional pentru Europa de Est și Asia Centrală. Astfel de concursuri vor mai avea loc în Kârgâzstan, Armenia, Kazahstan și Federația Rusă.

La 1 ianuarie 2017, în Republica Moldova erau înregistrate cumulativ în jur de 11.000 cazuri de infecție cu HIV. Conform estimărilor specialiștilor, numărul cazurilor ar fi de 16.000.


 

Persoană de contact: Svetlana Lisnic, UNAIDS Moldova, tel. +373 60008812