Lansarea Studiului Indexului Stigmei persoanelor care trăiesc cu HIV

Astăzi, 9 iunie 2017, va avea loc lansarea Studiului Indexului Stigmei persoanelor care trăiesc cu HIV, în cadrul ședinței extinse a grupului tehnic de lucru pentru monitorizare și evaluare M&E (CNC TB/SIDA).

Studiul își propune să colecteze informații despre stigmatizarea, discriminarea și lezarea drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV în suportul eforturilor de pledoarie. Colectarea informației și prezentarea acestei sub forma unui index permite o mai bună înțelegere în ce măsură și cu care forme de stigmă și discriminare se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV în diferite țări.

Ideea și ghidul pentru implementarea Studiului Indexului Stigmei a fost elaborat de către persoanele care trăiesc cu HIV și pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Astfel, aceste produse aparțin Rețelei globale a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA (GNP +), Comunității internaționale a femeilor care trăiesc cu HIV/SIDA (ICW), Federației internaționale a paternității planificate (IPPF) și Programul Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), care au lucrat împreună începând cu anul 2005 pentru a dezvolta această metodă.

În Republica Moldova, acest studiu se desfășoara pentru a doua oară, primul a avut loc în anul 2010 doar pe malul drept al Nistrului. Studiul curent se prognozează să fie desfășurat pe ambele maluri. Procesul de colectare a datelor este planificat pentru aproximativ patru luni.

Studiul este implementat din resursele proiectului  ”HIV și drepturile omului pe malul stîng al Nistrului”  finanțat de guvernul Suediei și implementat de către UNAIDS.