Comunicat de presă

În Republica Moldova a fost dat startul campaniei regionale de combatere HIV/SIDA ”Te Privește! Privește pe fiecare!”

26 noiembrie 2015. În ajunul Zilei Internaţionale de Combatere a SIDA,Ministerul Sănătății, UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/ SIDA), și Asociaţia Obştească ”Inițiativa Pozitivă” au lansat campania de comunicare ”Te Privește! Privește pe fiecare!”.

Campania ”Te Privește! Privește pe fiecare!” este una regională și se desfăşoară în câteva țări din Europa de Est și Asia Centrală în perioada 2015-2016. Astfel, se urmăreşte direcţionarea atenției populației asupra necesității testării la HIV în timp util. Totodată, unul din mesajele campaniei este că problema HIV/SIDA ne privește pe fiecare, chiar dacă unii cred că pe ei nu ii privește.

Pe parcursul acestei campanii, în toată țara vor avea loc activități orientate spre profilaxia infecției cu HIV, în special promovarea testării, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

„Testarea este importantă pentru ca fiecare persoană să își cunoască statutul HIV. În Moldova sunt toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială, gratuită și la solicitare anonimă însoțită de consiliere pre și post testare. Testarea poate fi inițiată de către orice medic, sau Vă puteți adresa la cabinetele de consiliere și testare – 62 cabinete în toată țara.”, accentuează Ruxanda Glavan, Ministra Sănătăţii.

„Din păcate, persoanele HIV pozitive de la noi s-au divizat în cele care luptă pentru dreptul lor la un trai decent, cele resemnate cu atitudinea societăţii şi cele care îşi camuflează statutul de HIV pozitiv. Noi vă chemăm să ne consolidăm activităţile de organizare și realizare a acțiunilor cu scopul de a impulsiona toți actorii implicați să-şi îndeplinească promisiunile şi angajamentele privind HIV şi SIDA.”, afirmă Mircea Buga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

”Scopul nostru – să combatem prejudecățile asociate cu testarea la HIV și să explicăm unui număr mai mare de persoane că: să faci testul la HIV, să-ți cunoști statutul HIV și să începi tratamentul în cazul în care testul este pozitiv – este un pas iminent pentru a-ți salva propria viață, viața partenerului și a viitorilor copii”– spune Vera Brejneva, cântăreață, actriță, imaginea campaniei - Ambasadoarea Bunăvoinței UNAIDS.

”Primul pas în atingerea țintei ambițioase a ONU – stoparea epidemiei cu SIDA – trebuie să fie conștientizarea oamenilor cu privire la necesitatea de a se testa la HIV voluntar și în mod regulat. Sistemele de sănătate, la rândul lor, ar trebui să ofere acces la testare și tratament pentru toți cei care au nevoie”- susţine Vinay Saldanha, Director Regional UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Cu toții avem un scop comun – cu toții vrem să stopăm epidemia cu HIV și pentru aceasta nu avem de făcut atât de multe. În primul rând, trebuie să stopăm ignoranța, prejudecățile și temerile nefondate, deoarece acestea dau naștere la discriminare. În al doilea rând, trebuie să fie elaborate mecanisme eficiente, care ar asigura accesul neîngrădit la testare. Și în al treilea rând, noi – acociațiile obștești și reprezentanții structurilor de stat – trebuie să asigurăm toate persoanele care trăiesc cu HIV cu tratament, suport și îngijire în timp util” – afirmă Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”.

La nivel național, campania este susținută de personalităţi precum: cântăreața DARA, care este Ambasadoarea Bunăvoinței UNAIDS Moldova, Natalia Morari, precum şi trupa ”Zdob și Zdub”, Yan Feldman, Victor Micușa, Lucia Berdos, Elena Pahomova ş.a.

În Republica Moldova, campania ”Te privește! Privește pe fiecare!” este realizată de UNAIDS Moldova și Asociaţia Obştească ”Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, cu susținea ONU Moldova, Ambasadei Suediei și Centrului PAS.

#  #  #

Note pentru editori:

  • Potrivit experților, în Moldova, aproximativ 17.000 de oameni trăiesc cu HIV. Oficial, sunt înregistrați doar 9.398 persoane.
  • Nouă strategie UNAIDS ”90-90-90”, include realizarea până în 2020 a următorilor indicatori: 90% din persoanele estimate că trăiesc cu HIV să-și cunoască statutul lor HIV; 90% din persoanele care trăiesc cu HIV beneficiază de tratament antiretroviral; 90% din persoanele care primesc tratament ating încărcătură virală (a virusului HIV) nedetectabilă (zero).
  • Campania de informare ”Te privește! Privește pe fiecare!”are ca scop accelerarea procesului pentru a realiza primul 90 - creșterea procentului de persoane care își cunosc statutul lor HIV.