Lansarea raportului global UNAIDS către Ziua Mondială de combatere a SIDA

În ajunul Zilei Internaționale de Combatere SIDA, marcată anual la 1 decembrie, Programul Națiunilor Unite privind HIV/SIDA – UNAIDS a publicat un raport ( http://www.unaids.org/en/resources/campaigns/World-AIDS-Day-Report-2014 ), la nivel global, în care se descrie abordarea rapidă pentru a pune capăt epidemiei cu HIV/SIDA până la finele anului 2030, prevenind astfel aproape 28 de milioane de noi infecții și 21 de milioane de decese. Conform acestei strategii ”Infecția cu HIV nu va dispărea în viitorul apropiat, dar amenințarea cu epidemia SIDA poate fi stopată la nivel mondial”.

Directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a menționat în discursul său de lansare a raportului că curba traiectoriei epidemiei a fost îndoită ”Acum avem cinci ani pentru a o apleca de-a binelea, altfel riscăm ca epidemia să iasă, din nou, de sub control”.

Evoluțiile din ultimii ani au convins activiștii în domeniul SIDA, oamenii de știință și militanții că este posibil de a reduce epidemia la jumătate până la finele anului 2030. Studiile au arătat că medicamentele antiretrovirale reduc semnificativ transmiterea virusului cu HIV. UNAIDS menționează că răspunsul global trebuie să fie unul rapid pentru a atinge obiectivele – iar dacă nu se va acționa prompt, numărul crescând al persoanelor noi infectate va face mai dificilă stoparea epidemiei. ”Dacă lumea este decisă să oprească epidemia SIDA până în 2030, este necesar de a face un progres rapid până în anul 2020”, se menționează în raport.

Conform raportului, în următorii cinci ani un nou set de obiective trebuie atinse – 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV trebuie sa-și cunoască statutul prin majorarea testării, 90% dintre aceștia trebuie sa primească tratament antiretroviral și cu 90% dintre persoanele din tratament trebuie să se lucreze intens pentru ca nivelul virusului din corpul lor să rămână foarte scăzut, astfel va fi puțin probabil ca aceste persoane să poată transmite virusul altcuiva. Printre alte obiective sunt incluse reducerea noilor cazuri cu HIV până la 500 000 anual în 2020 și 200 000 în 2030 și atingerea obiectivului zero discriminare.

Conform statisticii oficiale, în 2013 – 35 de milioane de oameni trăiau cu HIV. De la debutul epidemiei în jur de 78 de milioane de oameni au fost infectați cu HIV, iar 39 de milioane au decedat din cauza bolilor aferente SIDA. În iunie 2014 13,6 milioane de persoane care trăiesc cu HIV au avut acces la tratament antiretroviral.

În Republica Moldova, 1 ianuarie 2014,  sunt înregistrate cumulativ 8557 persoane HIV pozitive, 3543 femei și 5014 bărbați. Cumulativ, stadiul SIDA a fost stabilit la 2464 persoane (28,8% din numărul de persoane HIV pozitive diagnosticate), iar 1752 persoane au decedat (20,5% din numărul total de persoane diagnosticate cu HIV). Tratamentul antiretroviral este administrat de către 2493 persoane.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a aprobat Planul activităților pentru promovarea cunoștințelor și atitudinilor în prevenirea infecției cu HIV în cadrul desfășurării Zilei Mondiale de combatere SIDA – 1 decembrie 2014 cu genericul „Tendința zero: zero cazuri noi de infectare cu HIV. Zero discriminare. Zero decese cauzate de SIDA”. Printre activități sunt incluse conferință de presă, participarea specialiștilor din domeniu în cadrul emisiunilor la posturile de radio, TV și publicații în sursele mass-media, activități organizate de către organizații non-guvernamentale precum flash-moburi, mese rotunde, activități de informare, concursul online “Prevenim HIV prin atitudine activă”, evenimentul social "Traseu de siguranță”, difuzarea spoturilor informaționale, organizarea testări în locuri publice, concert de binefacere  cu participarea formației „Zdob și Zdub”, desfășurarea teatrului social „Stop Cadru” și multe alte activități tematice. Agenda activităților poate fi accesată la linkul de mai jos. 

Dispoziția Ministerului Sănătății