Moldova, Regional and International HIV/AIDS News


Request for proposal: Technical Assistance

The Global Fund invites potential suppliers to submit proposals to provide technical assistance (TA) in at least one area of; human rights barriers to accessing health services, gender equality, community systems strengthening and the meaningful engagement of key populations for countries going through the new funding model from January-June in 2014.


Ending the AIDS epidemic is a matter of human rights

HIV has taught us that health and human rights are intricately linked and that we need to protect and respect human rights and be courageous enough to confront society’s wrongs.


În 2014 Republica Moldova va participa la un studiu regional privind cost-eficienţa TSM, PSS şi ARV

În perioada 2-3 decembrie curent, la Moscova (Federaţia Rusă), s-a desfăşurat un atelier de lucru cu privire la iniţierea unei cercetări regionale în cinci ţări din Europa de Est şi Asia Centrală (EEAC) despre cost-eficienţa terapiei de substituţie cu metadonă (TSM), programului de schimb de seringi (PSS) şi tratamentului antiretroviral (ARV).


Fourth Replenishment

Pe 2-3 decembrie liderii mondiali s-au reunit la Washington pentru a demonstra unitate la nivel mondial și a lansa angajamente de finanțare în lupta contra celor trei maladii, pentru următorii trei ani. Lansata sub sloganul: “Nu avem timp de pierdut: Divizarea responsabilităților pentru a Salva Vieți”, Conferința de la Washington, reprezintă, de fapt, un angajament al liderilor la nivel mondial pentru a lua în considerare acțiunea comună și a asigura o finanțare durabilă în următorii trei ani a programelor care previn, tratează și oferă suport pentru persoanele cu SIDA, Tuberculoză și Malaria.


More than 850,000 infants saved from HIV since 2005, but alarming trends seen among adolescents

A new report released by UNICEF shows great progress has been made to prevent mother-to-child transmission of HIV, with morethan 850,000 new childhood infections averted between 2005 and 2012 in low- and middle-income countries. 


UNAIDS is launching the zero discrimination campaign on 1 December – World AIDS Day 2013

UNAIDS is launching the zero discrimination campaign on 1 December  – World AIDS Day 2013 to generate public support for ending discrimination.

 

Lansarea serviciului de consiliere şi testare la HIV pentru grupurile cu risc sporit de infectare

La 12 noiembrie anul curent Asociația Obștească “Tinerii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți a primit un lot de 475 de teste rapide din probe de salivă de la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile pentru investigarea consumatorilor de droguri şi lucrătorilor sexuali, beneficiari ai programului de reducere a riscurilor, implementat de Asociaţie.


Fiecare copil care suferă de HIV/SIDA beneficiază de pensie de invaliditate

Copii infectați cu HIV/ SIDA și familiile acestora se vor bucura de o susținere mai mare din partea statului, a menționat  șefa Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, dna Ludmila Sochircă din numele Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, prezentă la  o conferință de presă organizată de societatea civilă. 


Prima adresare publica a unui copil HIV pozitiv în Moldova

15 iulie la ora 11:00 în piața “Pantelimon Halippa”, între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii,Protecției Sociale și Familiei, o adolescentăHIV pozitivă, va face un apel în numele celor 120 de copii HIV pozitivi din Republica Moldova, cu rugamintea de a nu-i lipsi de o copilărie fericită.


Recruitment of a translator for provision of translation services

The translator will provide written translation of the IBSS report from Romanian into English and translation of Evaluation of Harm Reduction Programme report from English into Romanian. 


Extindere concurs pentru poziția de Coordonator al Secretariatului CNC TB/SIDA

Instituţia Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii” (IP UCIMP RSS) în calitatea sa de Recipient Principal al resurselor grantului pentru CNC TB/SIDA MOL-CFUND-1303 anunţă extinderea concursului pentru poziţia de Coordonator al Secretariatului CNC TB/SIDA (Consiliul Național de Coordonare a Programelor Naționale de control și prevenire a tuberculozei și control și prevenire HIV/SIDA/ITS).


Produse informaționale noi în domeniul sănătății

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) anunță lansarea a două produse informaționale inedite în domeniul sănătății - SPITALE.MD și TUBERCULOZA.INFO.


Iniţiativa Regională pentru Elaborarea și Implementarea Protocoalelor Clinice în Sănătatea Reproducerii, Lansată la Chişinău

Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în sănătatea reproducerii prin armonizarea şi instituţionalizarea elaborării şi implementării protocoalelor clinice naţionale este subiectul-cheie discutat în cadrul Reuniunii de lansare a Iniţiativei Regionale pentru Elaborarea şi Implementarea Protocoalelor Clinice în Sănătatea Reproducerii în Europa de Est şi Asia Centrală, desfăşurată în perioada 24-25 iunie a.c.


Sri Lanka, committing to championing the AIDS response

The President of Sri Lanka has reaffirmed the country’s commitment to be “a champion in the AIDS response” towards achieving a shared vision of zero new HIV infections, zero discrimination and zero AIDS-related deaths.


Vizită de supervizare a granturilor Fondului Global la Bălți

La 21 iunie curent, Secretariatul Consiuliului Naţional de coordonare a programelor naţionale de profilaxie şi control TB/SIDA (CNC TB/SIDA) organizează o vizită de supervizare a granturilor Fondului Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global) la Bălți.


La Vilnius se desfăşoară cea de-a 23-ea Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor

Peste 800 de persoane (factori politici, medici, savanţi, reprezentanţi ai structurilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, activişti în domeniul reducerea riscurilor, savanţi etc.) participă în perioada 9 -12 iunie 2013 la Vilnius (Lituania), la cea de-a 23-ea Conferinţă Internaţională privind Reducerea Riscurilor cu tematica: „Rolul şi importanţa serviciilor de reducere a riscurilor”.


THE JOINT UNITED NATIONS PROGRAMME ON HIV/AIDS announces the vacancy of National Programme Officer

The above vacancy is opened for the nationals of the Republic of Moldova. UNAIDS offers an attractive compensation package, including medical and pension insurance. UNAIDS provides a work environment that reflects the values of gender equality, teamwork, respect for diversity, integrity and a healthy balance of work and life.


Caravana Auto „Pentru Viaţă” 2013

În perioada 19-29 mai 2013, organizatorii Campaniei sociale Caravana auto ”Pentru viaţă”, împreună cu interpreta Dara, îşi vor uni eforturile pentru a ridica nivelul de informare a populaţiei despre problemele HIV/SIDA în Moldova, vor povesti tinerilor despre comportamentele riscante care te fac vulnerabil la HIV, în special, despre utilizarea drogurilor, vor încerca să combată stereotipurile legate de HIV și, în final, vor îndemna pe fiecare să fie cât mai receptiv la durerea celor din jur pentru că orice viaţă de om este fără de preţ!


19 mai – Ziua lumânărilor aprinse COMUNICAT DE PRESĂ

În fiecare a treia duminică a lunii mai, comunitatea internaţională consemnează Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA sau Ziua Lumânărilor Aprinse. Dedicarea unei zile oficiale de pomenire a persoanelor răpuse de maladia SIDA vine din necesitatea de a atrage atenţia opiniei publice asupra caracteristicilor infecţiei HIV/SIDA, conştientizării riscului de infectare cu HIV, cunoaşterea metodelor de transmitere şi de protejare de acest virus, formarea unei atitudini tolerante faţă de persoanele afectate de HIV/SIDA, precum şi sporirea accesului populaţiei la serviciile de testare benevolă, diagnosticare, tratament profilactic şi specializat.


Programul de activitati dedicate Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 19 mai 2013

Scopul acestei zile este de a aduce un omagiu celor care nu mai sunt printre noi, care au decedat din cauza acestei maladii, dar şi a conştientiza populaţia cu privire la epidemia HIV în Moldova, de a mobiliza oamenii pentru a fi mai receptivi, mai indulgenţi faţă de cei care sunt atinşi de infecţia HIV.


Un nou test pentru detectarea anticorpilor HIV, creat de cercetătorii americani

Virusologii americani au creat un nou test care permite identificarea anticorpilor HIV, virusul care declanşează SIDA, în sângele persoanelor infectate, o reuşită despre care se spune că ar putea accelera cercetările ştiinţifice iniţiate pentru obţinerea unui vaccin eficient, potrivit Mediafax.


Concurs pentru organizarea unui training/curs de instruire pentru membrii Consiliului Național de Coordonare TB/SIDA

Instituţia Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii” (IP UCIMP RSS) în calitatea sa de Recipient Principal al resurselor grantului pentru CNC TB/SIDA MOL-CFUND-1303 anunţă concurs pentru organizarea unui training/curs de instruire pentru membrii Consiliului Național de Coordonare a Programelor Naționale de control și prevenire a tuberculozei și control și prevenire HIV/SIDA/ITS cu privire la supravegherea programatică (managementul de proiect).


Concurs pentru poziţia de Consultant Comunicare/Coordonare CNC TB/SIDA

Instituţia Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii” (IP UCIMP RSS) în calitatea sa de Recipient Principal al resurselor grantului pentru CNC TB/SIDA MOL-CFUND-1303 anunţă concurs pentru poziţia de Consultant Comunicare/Coordonare CNC TB/SIDA (Consiliul Național de Coordonare a Programelor Naționale de control și prevenire a tuberculozei și control și prevenire HIV/SIDA/ITS).


50 Moldovan physicians and social workers from community and prison sectors enhanced their knowledge and skills in Case Management Approach to Opioid Substitution Therapy

UNODC Project Office in Moldova, in cooperation with the Pompidou Group / Council of Europe, organized training on Case Management Approach to Pharmacotherapy with Methadone in Moldova on April 15-17 2013. Governmental partners from the National Narcology Centreand the Department of Penitentiary Institutions and civil society organizations, such as Positive Initiative, also participated in organizing the event.


ÎL POATE SALVA DOAR COMPASIUNEA NOASTRĂ

La doar 28 de ani, Dumitru Ivco, absolvent al Academiei de transporturi, informatică şi comunicaţii, poate rămâne fără faţă. Tânărului, care se află acum în secţia de chirurgie maxilo-facială a Centrului Naţional Ştiințifico - Practic de Medicină Urgentă, i-a fost înlăturat maxilarul inferior. Diagnosticul – osteomielită toxică.


Prezentarea Centrului Social Regional din Comrat

Pe data de 19 şi 23 martie curent, AO „Biaz Gul”, în comun cu centrul social „Pas cu Pas” (Cahul) le-au prezentat beneficiarilor din raioanele Leova, Cantemir, Cahul şi Vulcăneşti Centrul Social Regional „împreună pentru viaţă”, amplasat în oraşul Comrat pe str. Lenin, 19.


Recruitment of a National Consultant for developing IBBS report

A national consultant will be recruited for a short-term consultancy with the overall goal to develop a comprehensive written report in Romanian outlining the IBBS methodology, limitations and implementation, and the results obtained per each of the target groups and per each site.


Anunţ-concurs pentru poziţia de Coordonator al Secretariatului CNC TB/SIDA, grantul MOL-CFUND-1303

Instituţia Publică „Unitatea de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectului de Restructurare a Sistemului Sănătăţii” (IP UCIMP RSS) în calitatea sa de Recipient Principal al resurselor grantului pentru CNC TB/SIDA MOL-CFUND-1303 anunţă concurs pentru poziţia de Coordonator al Secretariatului CNC TB/SIDA (Consiliul Naţional de Coordonare a Programelor Naţionale de control şi prevenire a tuberculozei şi control şi prevenire HIV/SIDA/ITS).


Fondul Global a anunţat despre un nou mecanism de finanţare

La 28 februarie curent, Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei (Fondul Global) a anunţat despre lansarea unui nou mecanism de finanţare pentru programul de granturi.


O fetiţă de doi ani din Mississippi, primul copil vindecat de HIV

Potrivit CNN, cercetătorii pun vindecarea sa pe seama faptului că au intervenit din timp - în acest caz, în primele 30 de ore de la naştere - şi i-au administrat trei tipuri de medicamente antivirale.


10 analize importante pentru persoanele cu HIV

Cel mai simplu lucru pe care îl poate face o persoana cu HIV pentru sănătatea sa este să vină periodic şi la timp la medic şi să-şi facă anual analizele. Medicul - terapeut Frank Spinelly ne va ajuta să stabilim de care analize are nevoie o persoană infectată cu HIV, când trebuie să şi le facă şi de ce acestea sunt atât de necesare.


La Chişinău a fost inaugurat un Centru Social Regional

La 27 februarie, la Chişinău, a avut loc inaugurarea Centrului Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Centrul va deservi populaţia din municipiu şi regiunea centru a ţării (14 raioane).


Recruitment of a National Consultant for Stocktaking and MTR 2013

A comprehensive national mid-term review (MTR) is to be organized to assess progress made against national targets, revise those targets and take remedial action in terms of re-prioritization, policy change and resource re-allocation, if needed, to speed up achievement of MDG 6. 


O tânără din Moldova, Anna Susarenco, alături de Gordon Brown într-o iniţiativă globală

Coordonatorul Reţelei Y-PEER din Moldova, Anna Susarenco, s-a alăturat, în această săptămână, la Londra, împreună cu tineri din alte 14 ţări ale lumii, Grupului de Advocacy al Tinerilor pentru Educaţie în cadrul iniţiativei globale a Secretarului General ONU, Ban Ki-moon, „Education First".


VOTE TO END AIDS

As part of the Post-2015 work the UN has created a crowd sourcing site called MY World http://www.myworld2015.org/?partner=unaids. On the site you can vote for an issue you think needs to part of the Post-2105 discussion. Analytics will be shared on line to show which issues are trending and the top issues will be included in milestone meetings in Monrovia, Bali and New York. 

“Post-2015 development agenda. Post-2015 goals. The next development agenda post 2015.” Ring a bell? Sound familiar?

To participate, visit http://www.worldwewant2015.org/health  and start sharing your thoughts on the following three thematic questions up for discussion.


Consultaţii Naţionale post-2015: viitorul pe care şi-l doreşte Moldova

Din numele Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP, în cadrul proiectului ONU „Consultaţii Naţionale post-2015: viitorul pe care şi-l doreşte Moldova”, avem plăcerea de a vă invita să accesaţi platforma WEB: http://www.un.md/2015 pentru a vă expune opinia cu privire la viitorul pe care vi-l doriţi pentru ţară după anul 2015. Ni se oferă o oportunitate unică de a ne exprima liber opinia şi a participa la un proces consultativ global privind agenda de dezvoltare Post-2015.


Recruitment of a national consultant for the collection of data related to treatment and care of PLHIV

Based on the 2013 GUIDELINES on Construction of Core Indicators for monitoring the 2011 Political Declaration on HIV/AIDS, provide data related to ARV treatment access, coverage, and impact, on PMTCT coverage, on TB/HIV co-infection management, and on support and care initiatives.  

 


Recruitment of a national consultant for the Development of the Indicator on National AIDS Spending

Overall objective is to participate in performing the expenditures assessment based on the National AIDS Spending Assessment, cross-checking the data with the state budget expenditures reports and the most recent Resource Flows Survey, filling in the cover sheet and the National AIDS Funding Matrix. The drafts shall be produced in both Romanian and Russian.


Recruitment of a Lead National Consultant Global Aids Progress Reporting

Overall responsibility for coordination of the data collection, collation, analysis, validation, entry in the online tool and reconciliation. 


Recruitment of a National Consultant to Ensure Indicator data input into Online Reporting Tool

Overall objective is data input into the online reporting tool at http://AIDSreportingtool.unaids.org with due regard to consistency checks among available national data and validated indicator values.


Photo contest “WORK4YOUTH”

The International Labour Organization (ILO) is organizing a photo contest to shed light on youth employment issues, the challenges young people face in the workplace as well as their power to overcome them.


Recruitmen of a Company/Person for Cleaning Services

UNAIDS Moldova requires the effective provision of cleaning services for windows and carpets. 


Talk show “Accesul la testarea HIV”

Astăzi, 24 Ianuarie 2012, începând cu ora 19:50, la televiziunea Publika TV, va avea loc, în direct, un talk show tematic “Ţara lui Dogaru” – „Accesul la testarea virusului HIV”. La această emisiune vor fi invitaţi reprezentanţii structurilor de stat, ONG-urilor şi experţi în domeniul dat. 


Atelier de lucru pentru monitorizarea implementării Rezoluţiei Conferinţei Naţionale HIV/SIDA din 2011

În perioada 24-25 ianuarie curent, la Chişinău, va avea loc Atelierul de lucru pentru evaluarea progresului în implementarea prevederilor Rezoluţiei, aprobată la Conferinţa Naţională HIV/SIDA din 2011.


Recruitment of Data Entry Operator for Chisinau site

The Consultant shall enter data, based on filled in questionnaires, for each target group in Chisinau site according to the outputs.


Recruitment of Data Entry Operator for Tiraspol and Ribnita sites

A data entry operator shall be recruited to enter data, based on filled in questionnaires, for each target group in Tiraspol and Ribnita sites.


Recruitment of Data Entry Operator for Balti site

The Consultant shall enter data, based on filled in questionnaires, for each target group and each site according to the outputs.


A.O. ”Viața Nouă” recrutează două persoane pentru prestarea serviciilor de consultanță

A.O. ”Viaţa Nouă” recrutează două persoane pentru prestarea serviciilor de consultanţă pentru elaborarea proiectelor de documente.


Indicarea motivului medical în Adeverința militară încalcă dreptul la viața privată și contravine prevederilor Constituției Republicii Moldova

Prin Decizia Curții Constituţionale din 06 noiembrie 2012 au fost declarate neconstituţionale unele prevederi ale Hotărîrii Guvernului nr.864 din 17 august 2005 care prescriu indicarea în Adeverința militară a temeiului medical de excludere din evidența militară. 


Recruitment of Database Developer

In order to collate and analyze the data collected in RDSAT (for IDUs, SW and MSM data) and SPSS, databases in Access needs to be developed to observe proper codifications of variables and facilitate the massive data entry envisaged. Consultancy shall be secured for developing the 4 specific databases.


National Consultant for Qualitative Data Collection Evaluation of Harm Reduction services

The consultancy methodology will include data collection and analysis using qualitative methods, as well as analytic report development.


National Consultant, Qualitative Data Collection within Evaluation of Harm Reduction Services in Transnistria

National consultancy shall be secured for the following deliverables:

  • Developing focus groups and interview guides, based on inputs from the international and national consultants;
  • Collecting qualitative data via focus groups and semi-structured in-depth interviews;
  • Developing  an analytic report with the findings of the qualitative study.


Recruitment of a Consultant for Quantitative Data Analyst Evaluation of Harm Reduction services

The objective for this consultancy is to undertake data analysis of quantitative data based on Evaluation protocol and evaluation questions developed by the international and national consultants and to produce brief reports documenting each evaluation question. 


National Consultant for Evaluation of Harm Reduction services

A National Consultant shall be recruited in order to carry out the evaluation based on the quantitative and qualitative data sources.


Deadline extension - International Consultant for Evaluation of Harm Reduction services

An International Consultant shall be recruited in order to ensure an objective evaluation and an outside view on potential improvements of the current harm reduction programmes.


National Consultant for Data Analyses for Evaluation of Harm Reduction services

The objective for this consultancy is to undertake data analysis of quantitative data based on Evaluation protocol and evaluation questions developed by the international and national consultants and to produce brief reports documenting each evaluation question. 


May 2013

Mo Tu W Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31