Iniţiativa Regională pentru Elaborarea și Implementarea Protocoalelor Clinice în Sănătatea Reproducerii, Lansată la Chişinău

Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în sănătatea reproducerii prin armonizarea şi instituţionalizarea elaborării şi implementării protocoalelor clinice naţionale este subiectul-cheie discutat în cadrul Reuniunii de lansare a Iniţiativei Regionale pentru Elaborarea şi Implementarea Protocoalelor Clinice în Sănătatea Reproducerii în Europa de Est şi Asia Centrală, desfăşurată în perioada 24-25 iunie a.c.
La eveniment participă reprezentanţi ai Ministerelor Sănătăţii şi experţi în domeniu din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Turkmenistan, dar şi consultanţi ai Colegiului Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Marea Britanie, Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii din România şi Oficiului Regional UNFPA pentru Europa de Est şi Asia Centrală. Participanţii discută despre importanţa şi practicile curente în implementarea ghidurilor clinice bazate pe dovezi în sănătatea reproducerii, rolul instituţiilor guvernamentale, a organizaţiilor profesionale şi academice în elaborarea şi implementarea acestora etc. 
În cadrul reuniunii va fi prezentat şi discutat suportul de studii pentru cursurile regionale de instruire în elaborarea şi implementarea protocoalele clinice bazate pe dovezi pentru profesioniştii din domeniu. În cadrul Iniţiativei Regionale a UNFPA, în Republica Moldova va fi inaugurat  un Centru Regional de Instruire privind elaborarea şi implementarea ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii.
Iniţiativa Regională este un proiect UNFPA, conceptul fiind elaborat în colaborare cu Oficiul Regional al OMS pentru Europa şi este implementat în parteneriat cu Colegiul Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Marea Britanie şi Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii din România. Obiectivul de bază al iniţiativei este contribuţia la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în sănătatea reproducerii prin armonizarea şi instituţionalizarea protocoalelor clinice naţionale. 
Activităţile proiectului sunt planificate pentru anii 2013-2014 şi, ulterior, urmează a fi continuate cu eforturile ţărilor interesate să-şi îmbunătăţească capacităţile şi practicile în domeniu. Din 2011, de la lansarea acestei iniţiative, Oficiul Regional UNFPA şi partenerii săi au realizat un şir de acţiuni preparatorii pentru a susţine ţările din regiune în îmbunătăţirea practicilor de adaptare şi implementare a protocoalelor clinice în sănătatea reproducerii. 
Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii al R. Moldova a menţionat la deschiderea evenimentului că îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, inclusiv reglementarea şi standardizarea serviciilor de sănătate este una din priorităţile Ministerului Sănătăţii. „Ministerul Sănătăţii salută iniţiativa UNFPA de organizare a Centrului Regional de Instruire pentru elaborarea şi implementarea Protocoalelor Clinice în Sănătatea Reproducerii la Chişinău, care va fi destinat şi instruirii specialiştilor din CSI (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Rusia şi Ucraina). Parteneri de implementare în Republica Moldova sunt Catedra de Obstetrică şi Ginecologie pentru perfecţionarea postuniversitară a USMF „N. Testemiţanu”, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului, Asociaţia Obstetricienilor şi Ginecologilor şi Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproducerii”, a menţionat Andrei Usatîi. 
Primul curs regional de instruire în elaborarea şi implementarea protocoalelor clinice în sănătatea reproducerii, ţinut de experţii din Republica Moldova, va avea loc la Chişinău în perioada 12-19 octombrie 2013.
Moldova a fost selectată ca una din cele trei ţări-gazde din Europa de Est şu Asia Centrală, alte două fiind România şi Kazakhstan, pentru expertiza şi capacităţile existente. „Noi suntem încântaţi că bunel practici şi cunoştinţele tehnice din Moldova vor fi folosite pentru a sprijini eforturile în alte ţări din regiuni pentru a face posibil ca fiecare sarcină este dorită şi fiecare naştere este sigură”, a spus în timpul evenimentului Ian McFarlane, Director de Ţară al UNFPA în Republica Moldova.
Republica Moldova a implementat şi a avansat în elaborarea standardelor şi protocoalelor clinice în domeniul auditului matern, crearea cadrului instituţional de cabinet în sănătatea reproducerii, serviciilor de avort în siguranţă şi serviciilor prietenoase tinerilor. Aceste modele şi bune practice ale Republicii Moldova sunt astăzi replicate în multe ţări din regiune, inclusiv în CSI.
 
Sursa: Comunicat de presa UNFPA