Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, va vizita Republica Moldova în perioada 28 mai - 1 iunie 2018

În perioada 28 mai - 1 iunie 2018, expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, va vizita Republica Moldova, pentru a constata în ce măsură au fost implementate recomandările sale menite să îmbunătățească situația drepturilor omului în regiunea transnistreană. În 2012, expertul a efectuat 3 vizite în regiune, în baza cărora a elaborat în 2013 un raport independent privind drepturile omului în regiune, care conține recomandări.

Pe durata vizitei, Hammarberg va participa la întâlniri de nivel înalt și la discuții cu autoritățile publice, reprezentanții societății civile, echipa de țară a Națiunilor Unite și cu partenerii internaționali de dezvoltare prezenți în țară. Expertul va vizita mai multe comunități din regiunea transnistreană, inclusiv penitenciarele și alte locuri de privațiune de libertate.

De asemenea, Thomas Hammarberg va vizita unele localități unde se pilotează servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul drepturilor omului. Totodată, el va vizita un adăpost care oferă asistență supraviețuitoarelor violenței domestice. Toate aceste inițiative sunt implementate de ONU cu susținerea Guvernului Suediei, Liechtensteinului și a Uniunii Europene.

În baza acestei vizite, expertul va elabora un raport, care va fi făcut public până la sfârșitul anului 2018.

Vizita din 2018 a lui Thomas Hammarberg este susținută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Expertul ONU Thomas Hammarberg are o experiență vastă în domeniu, activând în calitate de Reprezentant Special al ex-Secretarului General ONU Kofi Annan pentru drepturile omului în Cambodgia (1996-2000) și Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului (2006-2012). Hammarberg a mai deținut funcția de Secretar General al Centrului Internațional Olof Palme din Stockholm (2002-2005), Ambasador al Guvernului Suediei pentru Afaceri Umanitare (1994-2002), Secretar General al organizației „Salvați Copiii” din Suedia (1986-1992), și Secretar General al Amnesty International (1980-1986). În 2001-2003, Hammarberg a activat în calitate de Consilier Regional pentru Europa, Asia Centrală și Caucaz al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Pe parcursul a câtorva ani, Thomas Hammarberg a fost Reprezentantul Personal al Primului ministru al Suediei pentru Sesiunea Specială privind situația copiilor.

În cadrul mandatului său de Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg a vizitat regiunea transnistreană în ianuarie 2012, stabilind contacte inițiale în această regiune.

Contact pentru mass media: Laura Bohanțova, tel +373 685 11 883, E-mail: laura.bohantova@one.un.org